loader

redzitālāk

Šī ir vietne, kura vēsta par Eiropas Savienības fondu ieguldījumiem Latvijas izglītībā, programmu nozīmi un ietekmi Latvijas sabiedrības, cilvēkkapitāla un ekonomikas attīstībā. Par zināšanu un vērtību bagātu sabiedrību!

Drošs pamats profesijai un augstākajai izglītībai

Tehnikumā iegūta vidējā izglītība kopā ar profesiju var būt labs pamats ne tikai darba dzīves sākumam, bet arī atspēriena punkts turpmākām studijām Latvijas vai ārvalstu augstskolās – par to ir pārliecināta Diāna Cerminiece, Ogres Valsts tehnikuma 3. kursa audzēkne, topošā multimediju dizainere.

Diāna strādā pie dizaina darba par krāsaino pilsētu:

Iedvesmu saviem darbiem es smeļos ikdienā. Šī dizaina iecere radās, lietainā dienā braucot tramvajā un vērojot cilvēkus ar lietussargiem rokās. Tas lika man palūkoties uz pilsētu no putna lidojuma.

Diānas specialitātes pasniedzēja ir Dace Runča-Štelmahere, dizaina aģentūras „Rudda” īpašniece, vienlaikus arī Ogres Valsts tehnikuma pasniedzēja.

Ja man, zvērinātai rīdziniecei un zvērinātai brīvmāksliniecei, pirms desmit gadiem būtu teikuši, ka pasniegšu Ogres tehnikumā, es droši vien smietos. Sadarbība sākās viegli un nepiespiesti – uzaicināja pieņemt eksāmenus topošajiem dizaineriem. Ieinteresēja tas, ko darīja, kā domāja audzēkņi. Jauni, talantīgi cilvēki – tādi kā Diāna – liek sajust sevi kā dārznieku, kura misija ir kopt un palīdzēt augt,

stāsta Dace.

Ogres Valsts tehnikums saviem audzēkņiem piedāvā ne tikai zinošus un kvalificētus pasniedzējus, bet arī mūsdienīgas, ērtas telpas, modernu tehnisko aprīkojumu un augsta līmeņa vidējo izglītību. Jaunieši to novērtē: 

Jau pamatskolā zināju, ka gribu darīt kaut ko radošu. Meklējot iespējas turpmākajai izglītībai, piesaistīja Ogre. Pirmkārt – tas, kā sakārtots pats tehnikums – tīrs, gaišs, mūsdienīgs. Otrs faktors – tehniskās iespējas, kas man kā multimediju dizainerei ir īpaši svarīgas. Datorklase ar jaunākajiem datoriem, studija fotogrāfijai un filmēšanai, ploteri, lielformāta drukas iekārtas un vēl daudz kas cits. Trešais aspekts – iespēja līdztekus vidējai un profesionālajai izglītībai apgūt arī starptautiskā bakalaurāta programmu,

par savu izvēli pēc pamatskolas absolvēšanas stāsta Diāna.

Starptautiskā bakalaurāta programmas pieminēšana nav nejauša – Diāna to apgūst un jau plāno savus nākamos izglītības soļus, lūkojoties uz ārvalstu augstkolu piedāvājumu. Dace nešaubās, ka Diānai ar viņas spējām un Ogres Valsts tehniskuma sniegto izglītību tas ir pa spēkam:

Diāna ir mērķtiecīga – un viņas radošā rokraksta meklējumi ir ļoti interesanti. Redzu, ka aug daudzsološa māksliniece. Gan talants, gan starptautiskā bakalaurāta diploms viņai pavērs Eiropas labāko dizaina augstskolu durvis.

Bet kamēr vēl Diāna ir Ogrē, viņa cenšas maksimāli izmantot skolas sniegtās iespējas, kas būtiski uzlabotas un paplašinātas, laikā kopš 2007. gada skolas attīstībā investējot 18,05 miljonus eiro no Eiropas Savienības fondiem un valsts budžeta. Taču ne visu var nopirkt par naudu – skolas gars un atvērtība attīstībai nāk no tās cilvēkiem. 

Tehnikumā ir ļoti atbalstoša vide, arī tad, kad gribi īstenot trakākas idejas. Ar mani te runā kā ar līdzīgu, ieklausās manā viedoklī, novērtē un lepojas ar maniem darbiem,” saka Diāna.